2020. május 11., hétfő

Bakóné Szántó Beáta - Mókuskák - Olvasás


2020. május 11. HÉTFŐ
Az óra anyaga: A nyulacska harangocskája c. mese 26-27.old.
HATÁRIDŐ: Május 18. Hétfő

Mókuskáim!😊
Számoltátok már hány oklevelet gyűjtöttetek? Itt egy újabb hét, aminek a végén megszerezhetitek a következőt. 😉 Tudom, hogy nehéz dolgotok van, de aki hétről hétre szorgalmasan lépésről lépésre megcsinálja, amit kiírok, tud fejlődni. Látom, hallom, hogy sokan szépen olvastok. gyönyörűen írtok. Nagyon büszke vagyok Rátok! 😍Így tovább!

Kezdjük ma is vidáman az olvasást! 😊Tegnap volt a Madarak és fák napja.
Hoztam nektek egy nyelvtörőt, ami segíti a szép kiejtést. Biztosan hallottátok már!
Olvassátok el először, majd ahogyan szoktuk mondjátok el többször, gyorsuló tempóban:
Répa, retek, mogyoró. Korán reggel ritkán rikkant a rigó.
Ugye jól szórakoztatok? 😃

A mai mesére ezzel is hangolódhattok: https://www.youtube.com/watch?v=coPhiilrlM0
Eok.26.old. : Ismerkedjetek meg A nyulacska harangocskája c. mesével, amiben képzeljétek el  egy nagy fa elveszi a nyuszi harangocskáját. Vajon sikerül visszaszereznie?

1.Kép, cím: Beszéljetek a kép alapján arról, hogy hol játszódhat a mese? Vízimalom, patak mellett
                           Mi van a képen? Mire használják? (a gyerekek, ha olvassák a történetet a szavak jelentésével legyenek tisztában: fejsze, köszörű)

2. Hangos olvasás Először a szüleid, Te majd csak azután olvasd el.
Beszéljétek meg, hogyan kerülhetett a nagy fára a harang! 😉(Nem is bokorra, hanem egy fa ágára akasztotta, és a fa bizony növekedett)

3. Értő olvasás Eok. 27.old.
1. feladat Húzd alá, ki segített végül a nyúlnak visszakapni a harangocskáját? Segítséget így adjunk a gyerekeknek: Hol találjuk ezt a részt: a mese elején, közepén, vagy a végén?
2. feladat Hol lehet az összes szereplő? Keretezd be azt a részt! Miért itt? (utolsó bekezdés miután a cica teljesítette a kérést, itt mindenki megtette, amit kellett )
3. feladat Tedd sorrendbe az eseményeket! Ehhez lehet, hogy újra kell olvasnod. Meséljétek el, mi történt, miközben a képeket számozzátok!

Ez a mese láncmese, mert a mesemondó egy mondatot vég nélkül ismételt. Gondoljatok bele, ha a cica nem fogta volna meg az egeret, akkor a fa még most se adta volna vissza a szépen szóló harangocskát. Akkor sem kapja vissza a nyuszika, ha a láncszemek, azaz a szereplők közül csak egy nem teljesíti a kérést.

Mivel láncmese és vannak visszatérő szavak, mondatok olvasni is könnyebb lesz 😉
Remélem tetszett😊
Köszönöm a munkátokat! Bea tanító néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése